Bijen in gevaar

"Bijen in gevaar. Help ze door het drachtgebied te verbeteren".

Wat kunnen we doen om bijen te helpen?

Sinds 2008 treedt er wintersterfte op onder de bijenvolken. Zowel de Varroamijt als het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, met name de neonicotoïden worden als boosdoeners aangewezen. Ook een te eenzijdig voedselaanbod ondermijnt de weerstand van bijen. Door een gevarieerd aanbod van voedsel te realiseren kunnen we in ieder geval zorgen dat de weerstand tegen ziektes optimaal is. Dat is niet alleen voor honingbijen van essentieel belang maar zeker ook voor de solitaire bijen, hommels, vlinders en andere insecten. De voor ons voedsel geteelde gewassen zijn wereldwijd voor bijna 75 % afhankelijk van de bestuiving door bijen. Biodiversiteit in ons leefgebied is van levensbelang. Hoe minder soorten er in een leefomgeving aanwezig zijn, hoe kwetsbaarder een gebied is. Ook mensen lopen uiteindelijk gevaar.

Gelukkig is ook de politiek hiervan doordrongen en helpt door het verstrekken van subsidies voor projecten die de drachtweide van insecten verbeteren. De Provincie Noord Brabant en andere subsidieverstrekkers hebben in 2017 al miljoenen euro’s beschikbaar gesteld.

Wij brengen hier de gerealiseerde projecten in NO-Brabant in beeld , alsmede de subsidiestromen die het mogelijk hebben gemaakt. Dit om mensen te inspireren ook actief te worden. Bij de  genoemde contactpersonen kunt u meer informatie krijgen.

Insecten in gevaar. Help ze!

Initiatieven binnen NO-Brabant zijn:

-        Burgerinitiatief Biodiversiteit Gemert-Bakel “Stichting De groene Heerlijckheid “

http://degroeneheerlijckheid.nl/

Samenwerking: Bijenhoudersverenigingen De Klaverbloem en St. Ambrosius Boekel e.o.; Het Boerenbondmuseum; Molenstichting Gemert-Bakel.

De groene Heerlijckheid streeft ernaar om binnen de gemeente Gemert-Bakel de Biodiversiteit te verhogen door realisering van een aanzienlijk aantal hectares natuurakker.

In 2013 is 10 ha gerealiseerd in 2017 al 45 ha.

Subsidies zijn verstrekt door Staatsbosbeheer, De Postcodeloterij, De Provincie Noord-Brabant, de Gemeente Gemert Bakel e.a.

Contactpersoon: Peter Raijmakers, raijmakerspeter@gmail.com Tel: 0492- 323300

 

-        Bloemenranden op industrieterreinen De Kempkens in Veghel.

https://veghel.bijenhouders.nl/

Samenwerking:  ZLTO; gemeente Veghel; IVN; Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Veghel/Erp.

De terreinen zijn ingezaaid met een grasmengsel en omzoomd met  een bloemen-,kruiden en koolrand

Subsidies zijn verstrekt door: De Postcodeloterij, Provincie Noord Brabant, Brabants Landschap.

Contactpersoon: Arie v.d. Crommert, crommert@rumaweb.nl  Tel: 0413213154